Pierogi ruskie


Składniki, na około 45 sztuk:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
szklanka gorącej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
mąka do podsypania

Farsz:
kostka twarogu
3 średnie ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
3 plastry boczku
1 łyżka koperku
sól
pieprz


 Przygotowanie:
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Łyżkę masła zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do roztopienia.
  • Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz partiami gorącą wodę z masłem. Całość mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto  (około 5 minut), dosypując mąki tak, aby nie kleiło się do palców. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy na około 30 minut, by odpoczęło przed klejeniem.
  • W między czasie na patelni smażymy posiekaną cebulkę z boczkiem.
  • Ugotowane ziemniaki dukamy jak na puree, dodajemy twaróg i podsmażony boczek z cebulką. 
  • Farsz doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Po 30 minutach ciasto zagniatamy ponownie, dzieląc je na 3 porcje.
  • Każdą porcję wałkujemy na cienki placek, około 2-3 mm a następnie szklanką wykrawamy kółka.
  • Na środek kółka nakładamy farsz i delikatnie zlepiamy brzegi.
  • Gotowe pierogi wrzucamy partiami do posolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia, około 1-2 minut.
  • Podajemy z kwaśną śmietaną lub ze skwarkami.









1 komentarze :

  1. Zawsze uwielbiałam ruskie pierogi - kiedyś jako mięsożerca i teraz jako weganka. :)
    Polecam przepis na wersję roślinną. :)
    http://weganskierewolucje.blog.pl/2014/12/13/pierogi-ruskie/

    OdpowiedzUsuń

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *