Sajgonki


Składniki, na 12 sztuk:
opakowanie papieru ryżowego
300 g mięsa mielonego
1/2 opakowania mrożonych warzyw do potraw chińskich
3 łyżki sosu sojowego
garść makaronu sojowego
1/2 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
skórka z cytryny
1 łyżka słodkiego sosu  chilli
sól
pieprz 
olej do smażenia




Przygotowanie:
  • Na patelni podsmażamy mięso z posiekaną cebulą i czosnkiem.
  • Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - moczymy najpierw w zimnej wodzie a następnie we wrzątku.
  • Na patelnię dodajemy warzywa, chilli i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy.
  • Do farszu dodajemy makaron sojowy, sos sojowy i słodki sos chilli. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Papier ryżowy zanurzamy na 2-3 sekundy w ciepłej wodzie i czekamy chwilkę aż zmięknie. 
  • Farsz nakładamy na papier i zwijamy (zakładamy boki i zwijamy do końca w rulon).
  • Smażymy partiami w głębokim oleju do zarumienia.
  • Podajemy z ryżem i sosem do sajgonek lub słodkim sosem chilli.




 
 


0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *