opakowanie papieru ryżowego
300 g mięsa mielonego
1/2 opakowania mrożonych warzyw do potraw chińskich
3 łyżki sosu sojowego
garść makaronu sojowego
1/2 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
skórka z cytryny
1 łyżka słodkiego sosu chilli
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni podsmażamy mięso z posiekaną cebulą i czosnkiem.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - moczymy najpierw w zimnej wodzie a następnie we wrzątku.
- Na patelnię dodajemy warzywa, chilli i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy.
- Do farszu dodajemy makaron sojowy, sos sojowy i słodki sos chilli. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Papier ryżowy zanurzamy na 2-3 sekundy w ciepłej wodzie i czekamy chwilkę aż zmięknie.
- Farsz nakładamy na papier i zwijamy (zakładamy boki i zwijamy do końca w rulon).
- Smażymy partiami w głębokim oleju do zarumienia.
- Podajemy z ryżem i sosem do sajgonek lub słodkim sosem chilli.
0 komentarze :
Prześlij komentarz