Naleśniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
1/2 l wody
1/2 l mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
Farsz:
3/4 kg pieczarek
2 cebule
bułka tarta
1 jajko
olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. W przypadku zbyt rzadkiego ciasta, dosypujemy odrobinę mąki.
- Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
- Pieczarki myjemy, obieramy, i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy z posiekanymi cebulami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy farsz układamy na naleśniku, zawijamy brzegi do środka a następnie rolujemy go od siebie.
- Tak zrolowane naleśniki obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
- Smażymy na rumiano z obu stron.
Super!
OdpowiedzUsuń