1 kg mąki pszennej
3 jajka
szklanka cukru
250 g miodu
1 kostka margaryny, np. Kasia
opakowanie przyprawy do pierników
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka ciepłej wody
Lukier (1 porcja):
białko z 1 jajka
szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
- W garnku stopić margaryną. Dodać cukier, miód i przyprawę do piernika (ja dodatkowo dodałam jeszcze 1 płaską łyżkę cynamonu). Mieszać na małym ogniu póki cukier się nie rozpuści. Zestawić z ognia, do przestudzenia.
- Gdy masa przestygnie wbić jajka, wsypać kakao, mąkę oraz rozpuszczoną w łyżce wody sodę oczyszczoną.
- Wyrobić ciasto a następnie cienko je rozwałkować. Wykrawać foremkami ciasteczka (można lekko podsypać mąką).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec partiami 5-8 minut (w zależności od piekarnika).
0 komentarze :
Prześlij komentarz