Paszteciki z pieczarkowym farszem


Składniki, na około 15 sztuk:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny
40 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczka soli

Farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
1/3 szklanki wody lub bulionu
1 żółtko (białkiem posmarujemy paszteciki)
sól
pieprz

Przygotowanie:
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku a następnie utrzeć z cukrem. Odstawić na parę minut w ciepłe miejsce.
  • Margarynę roztopić na małym ogniu lub mikrofalówce.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać jajka i sól, całość przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy oraz przestudzoną margarynę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
  • Przygotować farsz. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać obrane, posiekane pieczarki i całość przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać mąkę i wodę (lub bulion), dusić aż farsz zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
  • Farsz zdjąć z ognia i dodać żółtko. Dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni.
  • Wyrośnięte ciasto wałkować na cienki placek i wykrawać paski szerokości 5-8 cm. Na każdy pasek nałożyć wzdłuż farsz i zwinąć w rulon.
  • Paszteciki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy przesmarować rozmąconym białkiem.
  • Piec około 20 minut.
  • Podać gorące do barszczu.
 




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *