1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny
40 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczka soli
Farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
1/3 szklanki wody lub bulionu
1 żółtko (białkiem posmarujemy paszteciki)
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku a następnie utrzeć z cukrem. Odstawić na parę minut w ciepłe miejsce.
- Margarynę roztopić na małym ogniu lub mikrofalówce.
- Do miski przesiać mąkę, dodać jajka i sól, całość przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy oraz przestudzoną margarynę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
- Przygotować farsz. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać obrane, posiekane pieczarki i całość przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać mąkę i wodę (lub bulion), dusić aż farsz zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
- Farsz zdjąć z ognia i dodać żółtko. Dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni.
- Wyrośnięte ciasto wałkować na cienki placek i wykrawać paski szerokości 5-8 cm. Na każdy pasek nałożyć wzdłuż farsz i zwinąć w rulon.
- Paszteciki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy przesmarować rozmąconym białkiem.
- Piec około 20 minut.
- Podać gorące do barszczu.
0 komentarze :
Prześlij komentarz