Ciasto:
300 g mąki pszennej
szklanka gorącej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
mąka do podsypania
Farsz:
kostka twarogu
3 średnie ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
3 plastry boczku
1 łyżka koperku
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Łyżkę masła zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do roztopienia.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz partiami gorącą wodę z masłem. Całość mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto (około 5 minut), dosypując mąki tak, aby nie kleiło się do palców. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy na około 30 minut, by odpoczęło przed klejeniem.
- W między czasie na patelni smażymy posiekaną cebulkę z boczkiem.
- Ugotowane ziemniaki dukamy jak na puree, dodajemy twaróg i podsmażony boczek z cebulką.
- Farsz doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy.
- Po 30 minutach ciasto zagniatamy ponownie, dzieląc je na 3 porcje.
- Każdą porcję wałkujemy na cienki placek, około 2-3 mm a następnie szklanką wykrawamy kółka.
- Na środek kółka nakładamy farsz i delikatnie zlepiamy brzegi.
- Gotowe pierogi wrzucamy partiami do posolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia, około 1-2 minut.
- Podajemy z kwaśną śmietaną lub ze skwarkami.
Zawsze uwielbiałam ruskie pierogi - kiedyś jako mięsożerca i teraz jako weganka. :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis na wersję roślinną. :)
http://weganskierewolucje.blog.pl/2014/12/13/pierogi-ruskie/