3/4 - 1 kg karkówki
1/2 opakowania mrożonych warzyw sezonowych
3-4 pieczarki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3/4 litra wody lub bulionu
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
olej do podsmażenia
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, doprawić papryką wedle upodobań.
- Cebule pokroić na ćwiartki, czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzać olej, dodać mięso, podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać cebulę i czosnek. Całość przesmażyć. Dodać mąkę, zamieszać by przykleiła się do mięsa.
- Dodać mrożone warzywa (w mojej mieszance - marchew, pietruszka, papryka, kukurydza i groszek - można użyć świeżych) oraz pokrojone w talarki pieczarki oraz liść laurowy.
- Wszystko zalać bulionem lub wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu przemieszać. W razie potrzeby dolać płynu.
- Gotować około 60 minut, aż mięso zmięknie.
- Podawać z kaszą, plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz