750 g schabu bez kości (około 5-6 plastrów)
12-15 pieczarek
1 cebula
natka pietruszki
olej
1 łyżka mąki
słodka papryka
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w plastry, oczyścić z włókien. Przyprawić czerwoną papryką, solą, pieprzem i pozostawić na około 1h w lodówce.
- Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki i podsmażyć z cebulą. Doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki.
- Na głębokiej patelni umieścić niewielką ilość oleju i obsmażyć z dwóch stron mięso.
- Dodać pieczarki a całość zalać 0,5 l bulionu (lub wody).
- Dusić pod przykryciem około 1 godziny. W razie potrzeby uzupełnić płyn, by mięso się nie przypaliło.
- Gdy mięso będzie gotowe, należy je wyjąć a powstały w garnku sos zagęścić mąką lub śmietaną.
- Schab z pieczarkami podawać w towarzystwie ziemniaczków.
0 komentarze :
Prześlij komentarz