Schab duszony z pieczarkami


Składniki:
750 g schabu bez kości (około 5-6 plastrów)
12-15 pieczarek
1 cebula
natka pietruszki 
olej
1 łyżka mąki
słodka papryka
sól
pieprz









Przygotowanie:
  • Mięso pokroić w plastry, oczyścić z włókien. Przyprawić czerwoną papryką, solą, pieprzem i pozostawić na około 1h w lodówce.
  • Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki i podsmażyć z cebulą. Doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki.
  • Na głębokiej patelni umieścić niewielką ilość oleju i obsmażyć z dwóch stron mięso.
  • Dodać pieczarki a całość zalać 0,5 l bulionu (lub wody).
  • Dusić pod przykryciem około 1 godziny. W razie potrzeby uzupełnić płyn, by mięso się nie przypaliło.
  • Gdy mięso będzie gotowe, należy je wyjąć a powstały w garnku sos zagęścić mąką lub śmietaną.
  • Schab z pieczarkami podawać w towarzystwie ziemniaczków.











0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *