Krem z dyni z imbirem i curry


Składniki:
1 mała dynia (około 1 kg)
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 małe ziemniaki
1 łyżeczka startego imbiru
1,5 łyżeczki curry
3-4 łyżki oleju
1 litr bulionu warzywnego
pestki z dyni do posypania
sól 
pieprz

Grzanki: 
2-3 kromki chleba
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonych ziół


Przygotowanie:
  • Dynię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • W garnku umieścić cebulę i czosnek - chwilę podsmażyć na oleju. 
  • Dodać dynię, ziemniaki, starty imbir oraz curry. Całość dobrze wymieszać i zalać bulionem.
  • Gotować pod przykryciem około 30 minut, do zmięknięcia warzyw.
  • Przygotować grzanki - na patelni roztopić masło, dodać zioła i pokrojony w kostkę chleb. Grzanki przesmażyć na rumiano. Zestawić z ognia.
  • Zupę zblendować na gładką masę a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z grzankami oraz łuskanymi pestkami dyni.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *