1 mała dynia (około 1 kg)
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 małe ziemniaki
1 łyżeczka startego imbiru
1,5 łyżeczki curry
3-4 łyżki oleju
1 litr bulionu warzywnego
pestki z dyni do posypania
sól
pieprz
Grzanki:
2-3 kromki chleba
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonych ziół
Przygotowanie:
- Dynię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku umieścić cebulę i czosnek - chwilę podsmażyć na oleju.
- Dodać dynię, ziemniaki, starty imbir oraz curry. Całość dobrze wymieszać i zalać bulionem.
- Gotować pod przykryciem około 30 minut, do zmięknięcia warzyw.
- Przygotować grzanki - na patelni roztopić masło, dodać zioła i pokrojony w kostkę chleb. Grzanki przesmażyć na rumiano. Zestawić z ognia.
- Zupę zblendować na gładką masę a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z grzankami oraz łuskanymi pestkami dyni.
0 komentarze :
Prześlij komentarz