Spaghetti a'la carbonara


Składniki na 2-3 osoby:
makaron
200 g wędzonego boczku
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
2 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka startego parmezanu
sól
pieprz








Przygotowanie:
  • Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu ( al dente będzie 1-2 min. przed zalecanym czasem).
  • Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.  Można dodać odrobinę oliwy z oliwek, gdy patelnia będzie sucha.
  • Żółtka wymieszać w miseczce ze śmietaną, tartym serem, solą i pieprzem.
  • Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, dodać sporo natki pietruszki i całość wymieszać.
  • Patelnię zestawić z ognia i dodać śmietanową masę. Mieszać, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera. 
 



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *