makaron
200 g wędzonego boczku
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
2 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka startego parmezanu
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu ( al dente będzie 1-2 min. przed zalecanym czasem).
- Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Można dodać odrobinę oliwy z oliwek, gdy patelnia będzie sucha.
- Żółtka wymieszać w miseczce ze śmietaną, tartym serem, solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, dodać sporo natki pietruszki i całość wymieszać.
- Patelnię zestawić z ognia i dodać śmietanową masę. Mieszać, aż sos lekko zgęstnieje.
- Wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera.
0 komentarze :
Prześlij komentarz