10-12 kromek chleba (może być zwykły lub tostowy)
12-15 pieczarek średniej wielkości
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor
masło
2-3 plastry sera żółtego
szczypta suszonych ziół (oregano, bazylia)
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z masłem. Dodać posiekany czosnek.
- Pomidora umyć, pokroić w podobną kostkę co pieczarki i dorzucić do patelni. Całość przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić piekarnik na 150 stopni.
- Masło wymieszać z suszonymi ziołami.
- Z chleba powykrawać kółka (użyłam wykrawacza do pączków), posmarować masłem i nałożyć równomiernie farsz. Wierzch posypać tartym serem żółtym lub mozzarellą.
- Wstawić do piekarnika na 5 minut. Grzanki są gotowe, gdy ser się rozpuści, a pieczywo będzie chrupiące.
- Grzanki można skropić oliwą z oliwek i ozdobić świeżymi listkami bazylii.
0 komentarze :
Prześlij komentarz