filet z piersi indyka lub kurczaka
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
natka pietruszki
starty żółty ser
olej do smażenia
czerwona słodka papryka w proszku
sól
pieprz
panierka:
bułka tarta
mąka
1 jajko
Przygotowanie:
- Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć razem z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Odstawić.
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem a następnie oprószyć solą, papryką i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą sztukę mięsa kolejno obtoczyć w mące, rozmąconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na lekko złoty kolor.
- Usmażone kotlety ułożyć na blaszce. Na każdy z nich nałożyć równomiernie pieczarki i wierzch posypać startym, żółtym serem.
- Zapiekać 5-8 minut, do momentu roztopienia się sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz