Puszysty omlet z szynką z pomidorami


Składniki, na 2 średniej wielkości:
4 jajka
4 łyżki mleka
4 łyżki mąki
2-3 plastry szynki
1 łyżka oleju do smażenia
sól
pieprz

pomidor
świeże liście bazylii








Przygotowanie:
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka połączyć z mlekiem i mąką - miksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, połączyć z porwanymi na drobno listami bazylii.
  • Białka ubić na sztywno, a następnie przełożyć do żółtek i delikatnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej i wlać porcję masy omletowej. Na wierzch ułożyć równomiernie szynkę.
  • Gdy omlet zacznie się delikatnie ścinać z wierzchu, należy przewrócić go na drugą stronę.
  • Gotowego omleta złożyć na pół i podać z pomidorami lub innymi dodatkami.
 


0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *