4 jajka
4 łyżki mleka
4 łyżki mąki
2-3 plastry szynki
1 łyżka oleju do smażenia
sól
pieprz
pomidor
świeże liście bazylii
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka połączyć z mlekiem i mąką - miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, połączyć z porwanymi na drobno listami bazylii.
- Białka ubić na sztywno, a następnie przełożyć do żółtek i delikatnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej i wlać porcję masy omletowej. Na wierzch ułożyć równomiernie szynkę.
- Gdy omlet zacznie się delikatnie ścinać z wierzchu, należy przewrócić go na drugą stronę.
- Gotowego omleta złożyć na pół i podać z pomidorami lub innymi dodatkami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz