szklanka kaszy jaglanej
szklanka mleka
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
sól
1 łyżka oleju
sos truskawkowy:
świeże truskawki
cukier
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Najpierw sparzyć ją wrzątkiem, by pozbyć się goryczki a następnie zalać dwoma szklankami gorącej wody z odrobiną soli i oleju. Gotować na wolnym ogniu, do momentu gdy kasza będzie miękka (około 15 minut). W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Kaszę zestawić z ognia, przykryć przykrywką i dać jej chwilę odpocząć.
- Piekarnik nastawić na 150 stopni.
- Do kaszy dodać mleko, mąkę, jajko, cukier. Całość wymieszać i umieścić w kokilkach (do 3/4 wysokości). Włożyć do piekarnika i piec około 15 min.
- Przygotować sos truskawkowy. Truskawki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Zasypać odrobiną cukru (ilość cukru uzależniona od słodkości truskawek) i podgotować chwilę na małym ogniu.
- Kokilki z kaszą wyjąć z piekarnika, na wierzch każdej umieścić gorący sos truskawkowy. Ozdobić listkami świeżej mięty.
0 komentarze :
Prześlij komentarz