Zapiekana kasza jaglana z sosem truskawkowym


Składniki, na 5-6 kokilek:
szklanka kaszy jaglanej
szklanka mleka
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
sól
1 łyżka oleju

sos truskawkowy:
świeże truskawki
cukier







Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Najpierw sparzyć ją wrzątkiem, by pozbyć się goryczki a następnie zalać dwoma szklankami gorącej wody z odrobiną soli i oleju. Gotować na wolnym ogniu, do momentu gdy kasza będzie miękka (około 15 minut). W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Kaszę zestawić z ognia, przykryć przykrywką i dać jej chwilę  odpocząć.
  • Piekarnik nastawić na 150 stopni.
  • Do kaszy dodać mleko, mąkę, jajko, cukier. Całość wymieszać i umieścić w kokilkach (do 3/4 wysokości). Włożyć do piekarnika i piec około 15 min.
  • Przygotować sos truskawkowy. Truskawki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Zasypać odrobiną cukru (ilość cukru uzależniona od słodkości truskawek) i podgotować chwilę na małym ogniu.
  • Kokilki z kaszą wyjąć z piekarnika, na wierzch każdej umieścić gorący sos truskawkowy. Ozdobić listkami świeżej mięty.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *