mrożone ciasto francuskie
1 kulka sera mozzarella
1/2 cukinii
1 pomidor
opakowanie serka mascarpone
świeże zioła (tymianek, bazylia, pietruszka)
dymka ze szczypiorkiem
szparagi
kozi serek do smarowania
2 łyżki migdałów w płatkach
garść rukoli
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Tarta ze cukinią i pomidorem na serku mascarpone przyprawiona świeżymi ziołami, dymką, solą oraz pieprzem, posypana odrobiną tartej mozzarelli:
- Serek mascarpone wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pomidora i cukinię umyć a następnie pokroić w plastry.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
- Płaty ciasta francuskiego pokroić w małe prostokąty, nakłuć widelcem i podwinąć brzegi ciasta, by powstał rancik. Ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku około 5-7 minut.
- Tarty wyjąć, nałożyć na nie warstwę serowo-ziołową, wygładzić nożem. Ułożyć naprzemiennie plastry pomidora i cukinii, posypać odrobiną startej mozzarelli i piec dalej kolo 10 minut.
Tarta z zielonymi szparagami na kozim serze z migdałami i pesto z rukoli i mozzarellą:
- Szparagi delikatnie obrać i podgotować 5 minut.
- Przygotować pesto - rukolę z migdałami i oliwą (4-5 łyżek) umieścić w dzbanie blendera i miksować do uzyskania pożądanej niezbyt rzadkiej konsystencji, doprawić solą i pieprzem.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
- Płaty ciasta francuskiego pokroić w małe prostokąty, nakłuć widelcem i podwinąć brzegi ciasta, by powstał rancik. Ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku około 5-7 minut.
- Tarty wyjąć, wierzch przesmarować pesto oraz kozim serem i ułożyć po kilka szparag. Wierzch osypać odrobiną startej mozzarelli i piec dalej kolo 10 minut.
yyy ale to nie jest wegańskie. Zwłaszcza kozi ser :)
OdpowiedzUsuń