Wegańskie mini tarty w dwóch odsłonach


Składniki:
mrożone ciasto francuskie
1 kulka sera mozzarella
1/2 cukinii
1 pomidor
opakowanie serka mascarpone
świeże zioła (tymianek, bazylia, pietruszka)
dymka ze szczypiorkiem
szparagi
kozi serek do smarowania
2 łyżki migdałów w płatkach
garść rukoli
oliwa z oliwek
sól 
pieprz



Przygotowanie:
Tarta ze cukinią i pomidorem na serku mascarpone przyprawiona świeżymi ziołami, dymką, solą oraz pieprzem, posypana odrobiną tartej mozzarelli:
  • Serek mascarpone wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pomidora i cukinię umyć a następnie pokroić w plastry.
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Płaty ciasta francuskiego pokroić w małe prostokąty, nakłuć widelcem i podwinąć brzegi ciasta, by powstał rancik. Ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku około 5-7 minut.
  • Tarty wyjąć, nałożyć na nie warstwę serowo-ziołową, wygładzić nożem. Ułożyć naprzemiennie plastry pomidora i cukinii, posypać odrobiną startej mozzarelli i piec dalej kolo 10 minut. 

Tarta z zielonymi szparagami na kozim serze z migdałami i pesto z rukoli i mozzarellą:
  • Szparagi delikatnie obrać i podgotować 5 minut.
  • Przygotować pesto - rukolę z migdałami i oliwą (4-5 łyżek) umieścić w  dzbanie blendera i miksować do uzyskania pożądanej niezbyt rzadkiej konsystencji, doprawić solą i pieprzem.
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Płaty ciasta francuskiego pokroić w małe prostokąty, nakłuć widelcem i podwinąć brzegi ciasta, by powstał rancik. Ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku około 5-7 minut.
  • Tarty wyjąć, wierzch przesmarować pesto oraz kozim serem i ułożyć po kilka szparag. Wierzch osypać odrobiną startej mozzarelli i piec dalej kolo 10 minut. 


1 komentarze :

  1. yyy ale to nie jest wegańskie. Zwłaszcza kozi ser :)

    OdpowiedzUsuń

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *