mrożone ciasto filo
kostka masła
Farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku
opakowanie szpinaku świeżego baby
kostka sera feta
suszone pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto filo przed użyciem należy rozmrozić (około 1-1,5h). Szpinak również, chyba że w całości używamy świeżego.
- Szpinak opłukać i zblanszować na oliwie z dodatkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- W rondelku lub mikrofalówce stopić masło. Ser feta pokruszyć a suszone pomidory pokroić w paseczki.
- Rozmrożone ciasto delikatnie kroimy (ja użyłam nożyczek) w kwadraty o boku około 12-15 cm.
- Formę do wypieków muffinek natłuścić, a następnie warstwami układać płaty ciasta filo. Każdy płat należy przesmarować rozpuszczonym masłem, a na nim położyć kolejny lekko pod kątem tak, by brzegi obu płatów nie stykały się ze sobą. Każda sakiewka to około 5 kwadratów z filo.
- W utworzone miseczki nałożyć nadzienie: szpinak, fetę i na wierzch suszone pomidory. Brzegi ciasta podnieść do góry i uformować sakiewki, delikatnie dociskając je palcami.
- Sakiewki piec około 5-8 minut, aż brzegi lekko się przyrumienią.
0 komentarze :
Prześlij komentarz