1 brokuł
1 cukinia
pęczek szparagów
1 szarotka
1 średni ziemniak
1-1,5 l bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka listków siekanej mięty
kilka ziaren kolendry
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa umyć. Szparagi obrać, brokuł podzielić na różyczki, cukinię pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane warzywa. Ziemniaka pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw. Całość zalać bulionem, dodać posiekaną miętę i rozmiażdżone ziarna kolendry.
- Zupę gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu, do momentu gdy warzywa zmiękną.
- Następnie zmiksować całość na krem. Chwilę jeszcze podgrzewać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podać z grzankami i startym serem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz