2 filety z piersi kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
3 dojrzałe pomidory
1/2 cukinii
5-6 plastrów szynki dojrzewającej
2 łyżki octu winnego
1/2 l bulionu
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
garść natki pietruszki, rozmarynu, tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w paski a seler i cukinię grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć warzywa aż zmiękną. Dodać pokrojoną we wstążki szynkę i chwilę razem przytrzymać na ogniu. - Kurczaka umyć, osuszyć. Każdą pierś pokroić w 3 - 4 kawałki, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką a następnie przyrumienić na rozgrzanej oliwie. Kurczaka zdjąć z ognia, dodać octu winnego, przemieszać i całość umieścić na warzywach.
- Kurczaka z warzywami zalać bulionem. Dodać świeże zioła, liść laurowy, obrane ze skóry i posiekane pomidory oraz mieloną paprykę.
- Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos zagęścić lekko mąką.
- Gotowe danie przybrać posiekaną natką pietruszki.
0 komentarze :
Prześlij komentarz