Kurczak w stylu śródziemnomorskim


Składniki, dla 2-3 osób:
2 filety z piersi kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
3 dojrzałe pomidory
1/2 cukinii
5-6 plastrów szynki dojrzewającej
2 łyżki octu winnego
1/2 l bulionu
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki  
garść natki pietruszki, rozmarynu, tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w paski a seler i cukinię grubą kostkę.
    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć warzywa aż zmiękną. Dodać pokrojoną we wstążki szynkę i chwilę razem przytrzymać na ogniu.
  • Kurczaka umyć, osuszyć. Każdą pierś pokroić w 3 - 4 kawałki, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką a następnie przyrumienić na rozgrzanej oliwie. Kurczaka zdjąć z ognia, dodać octu winnego, przemieszać i całość umieścić na warzywach. 
  • Kurczaka z warzywami zalać bulionem. Dodać świeże zioła, liść laurowy, obrane ze skóry i posiekane pomidory oraz mieloną paprykę.
  • Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos zagęścić lekko mąką.
  • Gotowe danie przybrać posiekaną natką pietruszki.
 


0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *