D z i ę k u j ę
Piotrowi " Ludiemu " Banasiowi za pokazanie mi tego przepisu ! :)
Składniki, na 2 pizze:
Ciasto:
25 g drożdży (1/4 kostki)
3 szklanki mąki
niepełna szklanka zimnej wody
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oleju
Dodatki:
salami
pieczarki
czerwona cebula
papryczki chili
ser
sos pomidorowy
lub inne według własnych upodobań :)
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn - w szklance umieścić drożdże, zasypać je cukrem i zalać wodą do wysokości 2/3 szklanki. Nie mieszać! Rozczyn pozostawić na 10 minut, po czym dodać sól i wówczas zamieszać.
- Do miski wsypać mąkę i wlać rozczyn drożdżowy. Po chwili wyrabiania ciasta dodać pozostałą (1/3 szklanki) wodę. Ciasto wyrabiać do momentu, gdy nie będzie w nim grudek (około 10 minut). Na koniec dodać olej i wyrabiać jeszcze chwilę ( w razie klejenia się do palców można delikatnie podsypać mąką).
- Ciasto podzielić na 2 kulki. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut, a następnie umieścić je w lodówce na 1-2 godziny (ciasto można przechowywać dłużej w lodówce, trzeba je jednak co jakiś czas zwilżyć wodą, aby nie wyschło).
- Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury.
- Stół/blat obsypać mąką i uformować okrągły placek. Rozwałkować do pożądanej wielkości. Ciasto umieścić w formie do pizzy lub bezpośrednio na blaszce.
- Placek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem i umieścić ulubione dodatki. Wierzch posypać serem i włożyć do piekarnika na około 6-8 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika).
- Po około 3-4 minutach podważyć pizzę łopatką i obrócić ją o 180 stopni.
- Co jakiś czas sprawdzać stan wypieczenia pizzy.
- Gotową pizzę posypać oregano i zajadać z ulubionymi sosami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz