Pizza z domowego pieca


D z i ę k u j ę 
Piotrowi " Ludiemu " Banasiowi za pokazanie mi tego przepisu ! :)

Składniki, na 2 pizze:
Ciasto:
25 g drożdży (1/4 kostki)
3 szklanki mąki
niepełna szklanka zimnej wody
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oleju

Dodatki:
salami
pieczarki
czerwona cebula
papryczki chili
ser
sos pomidorowy
lub inne według własnych upodobań :)


Przygotowanie:
  • Przygotować rozczyn - w szklance umieścić drożdże, zasypać je cukrem i zalać wodą do wysokości 2/3 szklanki. Nie mieszać! Rozczyn pozostawić na 10 minut, po czym dodać sól i wówczas zamieszać.
  • Do miski wsypać mąkę i wlać rozczyn drożdżowy. Po chwili wyrabiania ciasta dodać pozostałą (1/3 szklanki) wodę. Ciasto wyrabiać do momentu, gdy nie będzie w nim grudek (około 10 minut). Na koniec dodać olej i wyrabiać jeszcze chwilę ( w razie klejenia się do palców można delikatnie podsypać mąką).
  • Ciasto podzielić na 2 kulki. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut, a następnie umieścić je w lodówce na 1-2 godziny (ciasto można przechowywać dłużej w lodówce, trzeba je jednak co jakiś czas zwilżyć wodą, aby nie wyschło).
  • Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury.
  • Stół/blat obsypać mąką i uformować okrągły placek. Rozwałkować do pożądanej wielkości. Ciasto umieścić w formie do pizzy lub bezpośrednio na blaszce.
  • Placek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem i umieścić ulubione dodatki. Wierzch posypać serem i włożyć do piekarnika na około 6-8 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). 
  • Po około 3-4 minutach podważyć pizzę łopatką i obrócić ją o 180 stopni.
  • Co jakiś czas sprawdzać stan wypieczenia pizzy. 
  • Gotową pizzę posypać oregano i zajadać z ulubionymi sosami.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *