150 g mąki pszennej
125 g cukru (użyłam 100 g cukru pudru i 25 g cukru brązowego)
2 jajka
2 duże marchewki
90 ml oleju roślinnego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
skórka pomarańczowa otarta z 1/2 owocu
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem. Dodać wszystkie składniki oprócz marchwi a następnie za pomocą miksera doprowadzić do ich połączenia.
- Pod koniec dodać startą na drobnych oczkach marchew. Całość przemieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Foremkę do pieczenia/tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przelać do foremki i piec około 30 minut.
- Pod koniec pieczenia drewnianym patyczkiem sprawdzić czy ciasto się wypiekło.
- Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
- W przypadku większej foremki (np. 24-26 cm), ilość składników należy podwoić, a ciasto piec około 50 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz