Zupa ziemniaczana


Składniki:
8-10 średniej wielkości ziemniaków
1 marchew
200 g boczku wędzonego
1 duża cebula
1,75 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
2-3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
śmietana 
prażona cebulka
pietruszka do dekoracji
sól
pieprz




Przygotowanie:
  • Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle (odłożyć nieco boczku do ozdobienia).
  • Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku i zalać bulionem. Dodać boczek z cebulą, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować około 10-15 minut, do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.
  • Zupę zmiksować na gładko, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Podać z chrupiącym boczkiem i prażoną cebulką oraz odrobiną śmietany.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *