8-10 średniej wielkości ziemniaków
1 marchew
200 g boczku wędzonego
1 duża cebula
1,75 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
2-3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
śmietana
prażona cebulka
pietruszka do dekoracji
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle (odłożyć nieco boczku do ozdobienia).
- Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku i zalać bulionem. Dodać boczek z cebulą, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować około 10-15 minut, do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.
- Zupę zmiksować na gładko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podać z chrupiącym boczkiem i prażoną cebulką oraz odrobiną śmietany.
0 komentarze :
Prześlij komentarz