2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Farsz:
1 kg pieczarek
pęczek dymki ze szczypiorkiem
100 g żółtego sera
2 łyżki masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
- W między czasie przygotować farsz.
- Pieczarki obrać i posiekać. Na roztopione masło wrzucić pokrojoną w kostkę cebulki oraz pieczarki. Całość dusić 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec posypać odrobiną szczypiorku.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Po przygotowaniu farszu można przystąpić do smażenia naleśników. Patelnię natłuścić olejem i chochelką nalewać ciasto, a następnie równomiernie rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, odpowiednio przechylając ją w każdą stronę.
- Naleśniki smażyć około minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
- Po usmażeniu na środek każdego naleśnika nałożyć 1-2 łyżki farszu, posypać startym serem a następnie zebrać brzegi naleśnika i związać łodygą szczypiorku formując sakiewki, paczuszki.
- Podać z ulubionym sosem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz