Sakiewki z pieczarkami i serem


Składniki, na około 20 sztuk:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Farsz:
1 kg pieczarek
pęczek dymki ze szczypiorkiem
100 g żółtego sera 
2 łyżki masła
sól
pieprz




 Przygotowanie:
  • Przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
  • W między czasie przygotować farsz.
  • Pieczarki obrać i posiekać. Na roztopione masło wrzucić pokrojoną w kostkę cebulki oraz pieczarki. Całość dusić 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec posypać odrobiną szczypiorku.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Po przygotowaniu farszu można przystąpić do smażenia naleśników. Patelnię  natłuścić olejem  i chochelką nalewać ciasto, a następnie równomiernie rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, odpowiednio przechylając ją w każdą stronę.
  • Naleśniki smażyć około minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
  • Po usmażeniu na środek każdego naleśnika nałożyć 1-2 łyżki farszu, posypać startym serem a następnie zebrać brzegi naleśnika i związać łodygą szczypiorku formując sakiewki, paczuszki.
  • Podać z ulubionym sosem.

 




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *