Roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Składniki, na 4 sztuki:
filet z piersi kurczaka
2 garście świeżych listków szpinaku
5-6 suszonych pomidorów 
1 ząbek czosnku
4 łyżeczki serka kremowego
1 łyżka masła
8 plastrów szynki dojrzewającej
1 łyżka oleju do smażenia
sól
pieprz







Przygotowanie:
  • Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na dwie piersi, a każdą pierś przeciąć w poprzek otrzymując cztery plastry mięsa.
  • Każdy z plastrów umieścić między dwoma kawałkami folii i rozbić - dość cienko.
  • Szpinak wrzucić na roztopione masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą (z solą ostrożnie, szynka dojrzewająca jest dość słona). Chwilę przesmażyć.
  • Piekarnik  rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  • Suszone pomidory z zalewy pokroić na cienkie paseczki.
  • Na każdy kawałek mięsa umieszczamy szpinak, suszone pomidory i kremowy serek (ja użyłam serka firmy Apetina, suszone pomidory z bazylią). Zawinąć mięso tworząc roladki.
  • Każdą roladkę owinąć dwoma plastrami szynki i obsmażyć z każdej strony.
  • Obsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut.
  • Podać gorące na sałatce lub z ziemniaczkami.
 









0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *