filet z piersi kurczaka
2 garście świeżych listków szpinaku
5-6 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
4 łyżeczki serka kremowego
1 łyżka masła
8 plastrów szynki dojrzewającej
1 łyżka oleju do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na dwie piersi, a każdą pierś przeciąć w poprzek otrzymując cztery plastry mięsa.
- Każdy z plastrów umieścić między dwoma kawałkami folii i rozbić - dość cienko.
- Szpinak wrzucić na roztopione masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą (z solą ostrożnie, szynka dojrzewająca jest dość słona). Chwilę przesmażyć.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Suszone pomidory z zalewy pokroić na cienkie paseczki.
- Na każdy kawałek mięsa umieszczamy szpinak, suszone pomidory i kremowy serek (ja użyłam serka firmy Apetina, suszone pomidory z bazylią). Zawinąć mięso tworząc roladki.
- Każdą roladkę owinąć dwoma plastrami szynki i obsmażyć z każdej strony.
- Obsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut.
- Podać gorące na sałatce lub z ziemniaczkami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz