500 g mięsa mielonego
1 bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
kawałek kory cynamonu
1/3 szklanki wina
1 puszka pomidorów w zalewie
oliwka z oliwek
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
100 g sera
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
- Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry, posolić z dwóch stron i odłożyć na 30 minut - warzywo się "spoci" i straci gorycz.
- Przygotować mięsny farsz. Mięso przesmażyć na oliwie z posiekaną cebulą i czosnkiem. Podsmażyć, rozdrabniając mięso na jak najmniejsze cząstki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, korę cynamonu, wino i pomidory. Całość dusić pod przykryciem 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po 15 minutach odparować sos - usunąć z niego ziele, liść laurowy i korę cynamonu. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i pieprzem (ja dodatkowo dodałam kilka płatków chili).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. "Spocone" bakłażany skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i podpiec przez kolejne 5 minut.
- W naczyniu do zapiekania ułożyć dwie warstwy bakłażana, na niej połowę mięsnego farszu i drugą warstwę warzywa.
- Wierzch polać przygotowanym sosem - W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę (jasna zasmażka) a następnie dodawać mleko, do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Zestawić z ognia, do przestygłego sosu dodać połowę startego sera oraz ubite wcześniej jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
- Moussakę posypać resztą startego sera i piec około 30 minut, aż góra się ładnie zarumieni.
0 komentarze :
Prześlij komentarz