1 szklanka mąki
1 szklanka mleka lub maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
1/2 opakowania serka mascarpone
2 łyżki śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
owoce (truskawki, banany, kiwi, brzoskwinie)
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto - zmiksować ze sobą wszystkie składniki i odstawić na 15-20 minut.
- Owoce umyć i pokroić w plasterki.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać mascarpone i chwilę ubić razem.
- Ciasto nakładać na suchą patelnię łyżeczką tworząc mini placuszki. Pancakes smażyć przez kilka sekund na średnim ogniu z obu stron, delikatnie przekładając.
- Z gotowych placuszków układamy wieżyczkę naprzemiennie z owocami i kremem i nadziewamy je na patyczki. Wierzch ozdabiamy według uznania.
0 komentarze :
Prześlij komentarz