Mini pancakes z truskawkami


Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka lub maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 szklanki oleju
szczypta soli

1/2 opakowania serka mascarpone
2 łyżki śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru

owoce (truskawki, banany, kiwi, brzoskwinie)




Przygotowanie:
  • Przygotować ciasto - zmiksować ze sobą wszystkie składniki i odstawić na 15-20 minut.
  • Owoce umyć i pokroić w plasterki.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać mascarpone i chwilę ubić razem.
  • Ciasto nakładać na suchą patelnię łyżeczką tworząc mini placuszki.  Pancakes smażyć przez kilka sekund na średnim ogniu z obu stron, delikatnie przekładając.
  • Z gotowych placuszków układamy wieżyczkę naprzemiennie z owocami i kremem i nadziewamy je na patyczki. Wierzch ozdabiamy według uznania.






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *