1 duża cukinia
1 biała część pora
pęczek natki pietruszki
8 dużych pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka pestek dyni
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Białą część pora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cukinię zetrzeć na tarce. Czosnek posiekać.
- W garnku umieścić masło, czosnek, cukinie i pora. Chwilę przesmażyć i zalać bulionem. Dodać 3/4 posiekanej natki pietruszki.
- Gotować 15 minut a następnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Pieczarki umyć obrać i pokroić na małe cząstki i przesmażyć na maśle. Dodać resztę posiekanej pietruszki i pestki dyni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę rozlać do miseczek/szklaneczek i wierzch udekorować grzybami. Podawać z czosnkowymi grzankami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz