Wytrawne naleśniki z pieczarkami i kurczakiem


Składniki, na około 20 sztuk:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Farsz:
filet z piersi kurczaka
700-800 g pieczarek
1 cebula
100 g żółtego sera
opcjonalnie po 2 łyżki groszku z marchewką
sól
pieprz
2-3 łyżki oleju do podsmażenia


Przygotowanie:

  • Przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
  • W między czasie przygotować farsz.
  • Mięso i pieczarki umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, lekko podsmażyć do zarumienienia a następnie dodać pieczarki i posiekaną w kosteczkę cebulę. Całość dusić 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu.  Dodać groszek z marchewką. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Po przygotowaniu farszu można przystąpić do smażenia naleśników. Patelnię  natłuścić olejem  i chochelką nalewać ciasto, a następnie równomiernie rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, odpowiednio przechylając ją w każdą stronę.
  • Naleśniki smażyć około minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
  • Co jakiś czas natłuścić patelnię tłuszczem.
  • Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, posypujemy tartym serem i zawijamy w rulony. 
  • Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *