2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Farsz:
filet z piersi kurczaka
700-800 g pieczarek
1 cebula
100 g żółtego sera
opcjonalnie po 2 łyżki groszku z marchewką
sól
pieprz
2-3 łyżki oleju do podsmażenia
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
- W między czasie przygotować farsz.
- Mięso i pieczarki umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, lekko podsmażyć do zarumienienia a następnie dodać pieczarki i posiekaną w kosteczkę cebulę. Całość dusić 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek z marchewką. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Po przygotowaniu farszu można przystąpić do smażenia naleśników. Patelnię natłuścić olejem i chochelką nalewać ciasto, a następnie równomiernie rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, odpowiednio przechylając ją w każdą stronę.
- Naleśniki smażyć około minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
- Co jakiś czas natłuścić patelnię tłuszczem.
- Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, posypujemy tartym serem i zawijamy w rulony.
- Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz