1 szklanka mąki
1 szklanka wody
150 g margaryny
5 jajek
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Waniliowa masa budyniowa:
3 szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
1/2 kostki masła
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto parzone. W garnku roztopić margarynę, dodać wodę i mąkę, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty do momentu połączenia się składników na gładką masę bez grudek. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do przestygniętego ciasta dodać kolejno po jednym jajku, miksując na gładką masę. Pod koniec dodać proszek do pieczenia i sól.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Foremkę do pieczenia wysmarować margaryną, obsypać mąką i nałożyć na nią chochelką połowę przygotowanego ciasta.
- Piec około 20-25 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
- Przygotować masę budyniową. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, w trzeciej wymieszać żółtka, mąkę oraz ziarenka wanilii, a następnie wlać ją do gotującego mleka, cały czas mieszając. Chwilę gotować. Otrzymaną masę zostawić do przestygnięcia.
- Miękkie masło miksować na wolnych obrotach a następnie dodawać stopniową zimną masę budyniową.
- Masę rozsmarować na przestudzonym blacie parzonego ciasta i przykryć drugim. Schładzać minimum godzinę.
- Przed podaniem wierzch karpatki posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz