Karpatka


Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
150 g margaryny 
5 jajek
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Waniliowa masa budyniowa:
3 szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
1/2 kostki masła



Przygotowanie:
  • Przygotować ciasto parzone. W garnku roztopić margarynę, dodać wodę i mąkę, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty do momentu połączenia się składników na gładką masę bez grudek. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Do przestygniętego ciasta dodać kolejno po jednym jajku, miksując na gładką masę. Pod koniec dodać proszek do pieczenia i sól.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  • Foremkę do pieczenia wysmarować margaryną, obsypać mąką i nałożyć na nią chochelką połowę przygotowanego ciasta.
  • Piec około 20-25 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
  • Przygotować masę budyniową. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, w trzeciej wymieszać żółtka, mąkę oraz ziarenka wanilii, a następnie wlać ją do gotującego mleka, cały czas mieszając. Chwilę gotować. Otrzymaną masę zostawić do przestygnięcia. 
  • Miękkie masło miksować na wolnych obrotach a następnie dodawać stopniową zimną masę budyniową.
  • Masę rozsmarować na przestudzonym blacie parzonego ciasta i przykryć drugim. Schładzać minimum godzinę. 
  • Przed podaniem wierzch karpatki posypać cukrem pudrem.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *