Łosoś teriyaki z makaronem mie


Składniki, na 2 porcje:
200 g łososia
150 g makaronu mie
1 łyżka posiekanego imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki kiełków stir fry
1/2 łyżeczki posiekanej chili (świeżej lub suszonej)
1 dymka 
100 ml sosu teriyaki
2 łyżki oleju sezamowego
sól 









Przygotowanie:
  • Łososia umyć, osuszyć, odciąć skórę i pokroić w kostkę. W miseczce umieścić sos teriyaki i zamoczyć w nim łososia. Pozostawić na parę minut.
  • W między czasie posiekać czosnek, imbir, chili oraz dymkę.
  • W woku rozgrzać olej i wrzucić na gorący tłuszcz czosnek, imbir i chili. Chwilę podsmażyć. Dodać rybę wraz z sosem i smażyć, aż łosoś nie będzie surowy, delikatnie mieszając. Dodać kiełki i dymkę ( zostawić trochę szczypiorku do przybrania).
  • Przygotować makaron mie - wg przepisu na opakowaniu. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 4 minuty.
  • Odcedzony makaron wrzucić do woka, całość przemieszać, ewentualnie dosolić do smaku.
  • Przed podaniem posypać zieloną częścią dymki.






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *