200 g łososia
150 g makaronu mie
1 łyżka posiekanego imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki kiełków stir fry
1/2 łyżeczki posiekanej chili (świeżej lub suszonej)
1 dymka
100 ml sosu teriyaki
2 łyżki oleju sezamowego
sól
Przygotowanie:
- Łososia umyć, osuszyć, odciąć skórę i pokroić w kostkę. W miseczce umieścić sos teriyaki i zamoczyć w nim łososia. Pozostawić na parę minut.
- W między czasie posiekać czosnek, imbir, chili oraz dymkę.
- W woku rozgrzać olej i wrzucić na gorący tłuszcz czosnek, imbir i chili. Chwilę podsmażyć. Dodać rybę wraz z sosem i smażyć, aż łosoś nie będzie surowy, delikatnie mieszając. Dodać kiełki i dymkę ( zostawić trochę szczypiorku do przybrania).
- Przygotować makaron mie - wg przepisu na opakowaniu. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 4 minuty.
- Odcedzony makaron wrzucić do woka, całość przemieszać, ewentualnie dosolić do smaku.
- Przed podaniem posypać zieloną częścią dymki.
0 komentarze :
Prześlij komentarz