250 g łososia
200 g makaronu ryżowego
kolorowe papryki (po 1/2 z każdego koloru)
3 liście kapusty pekińskiej
1/2 papryczki chili
1 dymka
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
garść suszonych grzybów mun
sok z 1/2 cytryny/limonki
1 łyżka sezamu
1/2 szklanki pomarańczy
1 łyżka oleju sezamowego
opcjonalnie 2 łyżki sosu słodkie chili
sól
marynata do ryby:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
- Wymieszać składniki marynaty, a następnie umieścić w niej łososia. Obtoczyć w niej dokładnie rybę i pozostawić na minimum godzinkę.
- Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika włożyć rybę i piec około 15 minut.
- Przygotować makaron - zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Najpierw zalać na 5 minut zimną wodą a następnie wrzątkiem na 1 minutę. Odcedzić na sitku.
- Grzyby mun zalać wrzątkiem. Pozostawić do zmięknięcia.
- W woku umieścić olej sezamowy, sezam oraz starty imbir. Krótko przesmażyć. Dodać posiekany czosnek, chili i dymkę. Dodać sok pomarańczowy oraz sok z cytryny. Podsmażyć. Dodać papryki pokrojone w paseczki oraz kapustę pekińską.
- Łososia wyjąć z piekarnika, oddzielić od skóry i podzielić na kawałki. Pozostałą marynatę umieścić w woku razem z makaronem i grzybami.
- Na koniec dodać łososia, delikatnie wymieszać. Doprawić solą do smaku. Można dodać także słodkiego sosu chili, który zaostrzy smak.
- Całość posypać ziarnem sezamu.
0 komentarze :
Prześlij komentarz