3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
ananas z puszki
1 szklanka wytrawnego białego wina
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru
mąka
sól
ryż
Przygotowanie:
- Filety oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki, a następnie obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka do zarumienienia. Posolić do smaku.
- Dodać sok spod ananasów, sok z cytryny, sos sojowy oraz wino. Całość przemieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut (co jakiś czas mieszając).
- Krążki ananasa pokroić w kosteczkę i umieścić na drugiej patelni, posypać cukrem i obsmażyć na ostrym ogniu. Podsmażonego ananasa dodać do mięsa i podsmażyć razem jeszcze koło 5 minut.
- Dodatkowo można dosłodzić cukrem lub dodać soku z cytryny, aby uzyskać pożądany smak.
- Podać z ryżem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz