Ananasowy kurczak


Składniki, dla 2-3 osób:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
ananas z puszki
1 szklanka wytrawnego białego wina
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru
mąka
sól

ryż







 Przygotowanie:
  •  Filety oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki, a następnie obtoczyć w mące.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka do zarumienienia. Posolić do smaku.
  • Dodać sok spod ananasów, sok z cytryny, sos sojowy oraz wino. Całość przemieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut (co jakiś czas mieszając).
  • Krążki ananasa pokroić w kosteczkę i umieścić na drugiej patelni, posypać cukrem i obsmażyć na ostrym ogniu. Podsmażonego ananasa dodać do mięsa i podsmażyć razem jeszcze koło 5 minut. 
  • Dodatkowo można dosłodzić cukrem lub dodać soku z cytryny, aby uzyskać pożądany smak.
  • Podać z ryżem.







0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *