Biszkopt:
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
90 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 kieliszek rumu
Nutella lub inny krem czekoladowy
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie biaława. Dodać kakao.
- Mąkę zmieszać z sobą i stopniowo dodawać do przygotowanej masy. Całość dokładnie przemieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać do niej masę biszkoptową.
- Biszkopt piec około 40 minut.
- Upieczony biszkopt przestudzić a następnie przekroić go na 3-4 warstwy ostrym nożem.
- Każdą warstwę nasączyć lekko rumem i przesmarować kremem czekoladowym umieszczając je w ramce tortownicy, aż do wykorzystania wszystkich warstw.
- Tort schłodzić w lodówce.
- Po schłodzeniu, tort wyciągamy z tortownicy i przesmarowujemy kremem czekoladowym z wierzchu oraz na brzegach.
- Przygotować dekorację tortu - czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Wcześniej do zamrażarki włożyć kafelek lub inny przedmiot o gładkiej powierzchni.
- Na zimną powierzchnię wylać strumień czekolady, rozsmarować go nożem, po czym natychmiast podważyć i zeskrobać zastygnięty pasek czekolady.
- Takimi paskami obkładamy tort, do jego całkowitego wykończenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
inspiracja: Tort czekoladowy Bożeny Sikoń
0 komentarze :
Prześlij komentarz