Mały torcik czekoladowy


Składniki, foremka średnicy 16 cm:
Biszkopt:
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
90 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka kakao

1 kieliszek rumu
 Nutella lub inny krem czekoladowy
1 tabliczka mlecznej czekolady 
1 łyżeczka cukru pudru






Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  • Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie biaława. Dodać kakao.
  • Mąkę zmieszać z sobą i stopniowo dodawać do przygotowanej masy.  Całość dokładnie przemieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać do niej masę biszkoptową.
  • Biszkopt piec około 40 minut.
  • Upieczony biszkopt przestudzić a następnie przekroić go na 3-4 warstwy ostrym nożem. 
  • Każdą warstwę nasączyć lekko rumem i przesmarować kremem czekoladowym umieszczając je w ramce tortownicy, aż do wykorzystania wszystkich warstw.
  • Tort schłodzić w lodówce.
  • Po schłodzeniu, tort wyciągamy z tortownicy i przesmarowujemy kremem czekoladowym z wierzchu oraz na brzegach.
  • Przygotować dekorację tortu - czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Wcześniej do zamrażarki włożyć kafelek lub inny przedmiot o gładkiej powierzchni. 
  • Na zimną powierzchnię wylać strumień czekolady, rozsmarować go nożem, po czym natychmiast podważyć i zeskrobać zastygnięty pasek czekolady.
  • Takimi paskami obkładamy tort, do jego całkowitego wykończenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.





    inspiracja: Tort czekoladowy Bożeny Sikoń





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *