2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Salsa:
1/2 zielonej papryki
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
szczypta suszonych płatków chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
- W miseczce umieścić oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, kolendrę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
- Filety umyć, oczyścić, osuszyć a następnie delikatnie je ponacinać. Przyprawić solą i pieprzem. W powstałe zagłębienia powciskać przygotowaną wcześniej kolendrę z czosnkiem. Tak przygotowane filety umieścić w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piec około 30 minut.
- W miedzy czasie przygotować salsę. Czosnek przecisnąć przez praskę, pokroić w drobną kosteczkę paprykę, pomidora oraz cebulę. Dodać posiekaną kolendrę, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać chili, sól i pieprz.
- Po upieczeniu mięso podać na ciepło z salsą i dodatkami (ryż, tortilla).
0 komentarze :
Prześlij komentarz