Pieczony kurczak z kolendrą i salsą


Składniki, na 2 porcje:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Salsa:
1/2 zielonej papryki
1 pomidor
1 mała czerwona cebula 
szczypta suszonych płatków chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka soku z cytryny 
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:
  • W miseczce umieścić oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, kolendrę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  • Filety umyć, oczyścić, osuszyć a następnie delikatnie je ponacinać. Przyprawić solą i pieprzem. W powstałe zagłębienia powciskać przygotowaną wcześniej kolendrę z czosnkiem. Tak przygotowane filety umieścić w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piec około 30 minut.
  • W miedzy czasie przygotować salsę. Czosnek przecisnąć przez praskę, pokroić w drobną kosteczkę paprykę, pomidora oraz cebulę. Dodać posiekaną kolendrę, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać chili, sól i pieprz.
  • Po upieczeniu mięso podać na ciepło z salsą i dodatkami (ryż, tortilla).





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *