Beza:
białka z 4 jaj
250 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Krem:
1/2 opakowania mascarpone
100 ml śmietanki 30%
ziarenka z 1 laski wanilii
borówki lub inne owoce
Przygotowanie:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Pod koniec dodać ocet i mąkę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić na niej pianę, formując okrąg (około 20 cm średnicy).
- Bezę piec około 40 minut w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do ostudzenia.
- Przygotować krem - mascarpone zmiksować z ziarenkami wanilii a następnie dodać śmietankę. Ubić na gęstą masę i wyłożyć na bezę.
- Całość udekorować owocami.
Wszystko fajnie tylko...tłumaczenie z angielskiego kiepskie :-( Ktoś nieopatrznie doda mąkę kukurydzianą i będzie klops a nie Pavlova!!! Przepis woła o skrobię kukurydzianą - odpowiednik naszej mąki ziemniaczanej o identycznych właściwościach :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, wkradł się błąd w rodzaju mąki.. Już poprawiony! Dziękuję za czujność i pozdrawiam :)
Usuń