Pavlova


Składniki:
Beza:
białka z 4 jaj
250 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Krem:
1/2 opakowania mascarpone
100 ml śmietanki 30%
ziarenka z 1 laski wanilii

borówki lub inne owoce







Przygotowanie:
  • Białka jaj ubić na sztywną pianę. Stopniowo  dodawać cukier, do uzyskania gęstej i  błyszczącej piany. Pod koniec dodać ocet i mąkę.  
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić na niej pianę, formując okrąg (około 20 cm średnicy).
  • Bezę piec około 40 minut w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do ostudzenia.
  • Przygotować krem - mascarpone zmiksować z ziarenkami wanilii a następnie dodać śmietankę. Ubić na gęstą masę i wyłożyć na bezę.
  • Całość udekorować owocami.




2 komentarze :

  1. Wszystko fajnie tylko...tłumaczenie z angielskiego kiepskie :-( Ktoś nieopatrznie doda mąkę kukurydzianą i będzie klops a nie Pavlova!!! Przepis woła o skrobię kukurydzianą - odpowiednik naszej mąki ziemniaczanej o identycznych właściwościach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, wkradł się błąd w rodzaju mąki.. Już poprawiony! Dziękuję za czujność i pozdrawiam :)

      Usuń

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *