1 duży brokuł
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
mały seler
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól
pieprz
opcjonalnie szczypta chili
Przygotowanie:
- Przygotować warzywny bulion. Do 1 litra wody wrzucić pokrojone warzywa. Gotować do momentu, gdy zmiękną.
- Różyczki brokuła gotujemy kilka minut w lekko posolonej wodzie. Następnie brokuły umieścić w bulionie i gotować razem koło 10 minut (odłożyć jedną różyczkę do dekoracji).
- Dodać masło, śmietanę i całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wyciśniętym ząbkiem czosnku i ostrą papryką.
- Podawać z płatki migdałów (delikatnie uprażonymi na suchej patelni) i grzankami lub gęstą śmietaną.
0 komentarze :
Prześlij komentarz