Brokułowy krem z prażonymi migdałami


Składniki:
1 duży brokuł
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
mały seler
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka masła 
1 łyżka śmietany
sól
pieprz
opcjonalnie szczypta chili






Przygotowanie:
  • Przygotować warzywny bulion. Do 1 litra wody wrzucić pokrojone warzywa. Gotować do momentu, gdy zmiękną.
  • Różyczki brokuła gotujemy kilka minut w lekko posolonej wodzie.  Następnie brokuły umieścić w bulionie i gotować razem koło 10 minut (odłożyć jedną różyczkę do dekoracji).
  • Dodać masło, śmietanę i całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wyciśniętym ząbkiem czosnku i ostrą papryką.
  • Podawać z płatki migdałów (delikatnie uprażonymi na suchej patelni) i grzankami lub gęstą śmietaną.






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *