Fish & Chips


Składniki, dla 2-3 osób:
500 g dorsza
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 dużych ziemniaków
olej do smażenia
 jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
świeże zioła (tymianek, bazylia, pietruszka)
sól
pieprz






Przygotowanie:
  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w paseczki. Umieścić na ściereczce i dobrze osuszyć.
  • Przygotować ciasto naleśnikowe. W miseczce zmieszać mąkę, mleko, jajko i proszek do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem.
  •  W garnku i patelni rozgrzać olej. Frytki smażyć partiami do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Gotowe frytki po wyciągnięciu z tłuszczy osuszyć na ręczniku papierowym i delikatnie posolić.
  • Rybę pokroić w kawałeczki, oprószyć solą, zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju do zarumienienia z każdej strony.
  • Przygotować sos. Jogurt z wymieszać z łyżką majonezu, dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Rybę i frytki podawać natychmiast po usmażeniu z sosem ziołowym.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *