500 g dorsza
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 dużych ziemniaków
olej do smażenia
jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
świeże zioła (tymianek, bazylia, pietruszka)
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w paseczki. Umieścić na ściereczce i dobrze osuszyć.
- Przygotować ciasto naleśnikowe. W miseczce zmieszać mąkę, mleko, jajko i proszek do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem.
- W garnku i patelni rozgrzać olej. Frytki smażyć partiami do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Gotowe frytki po wyciągnięciu z tłuszczy osuszyć na ręczniku papierowym i delikatnie posolić.
- Rybę pokroić w kawałeczki, oprószyć solą, zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju do zarumienienia z każdej strony.
- Przygotować sos. Jogurt z wymieszać z łyżką majonezu, dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rybę i frytki podawać natychmiast po usmażeniu z sosem ziołowym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz