Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą jaglaną


Składniki:
filet z piersi kurczaka
10 pieczarek
1 marchew
1/2 puszki groszku
200 ml śmietany 12%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy

2 woreczki kaszy jaglanej

natka pietruszki
zioła prowansalskie
sól
pieprz




 Przygotowanie:
  • Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę i gotować około 15-20 minut, według zaleceń na opakowaniu.
  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Pieczarki obrać i pokroić w piórka. Marchew pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić mięso i chwilę podsmażyć, a następnie dolać szklankę ciepłej wody.  Dusić chwilę pod przykryciem.
  • Dołożyć pieczarki i marchew, całość dusić około 10 minut. Pod koniec dodać groszek.
  • Dodać śmietanę. Sos lekko zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami.
  • Ugotowaną kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego i umieścić na niej przygotowane mięso z sosem.
  • Całość można podpiec w piekarniku i podać w formie zapiekanki.




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *