filet z piersi kurczaka
10 pieczarek
1 marchew
1/2 puszki groszku
200 ml śmietany 12%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
2 woreczki kaszy jaglanej
natka pietruszki
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę i gotować około 15-20 minut, według zaleceń na opakowaniu.
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
- Pieczarki obrać i pokroić w piórka. Marchew pokroić w drobną kosteczkę.
- Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić mięso i chwilę podsmażyć, a następnie dolać szklankę ciepłej wody. Dusić chwilę pod przykryciem.
- Dołożyć pieczarki i marchew, całość dusić około 10 minut. Pod koniec dodać groszek.
- Dodać śmietanę. Sos lekko zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego i umieścić na niej przygotowane mięso z sosem.
- Całość można podpiec w piekarniku i podać w formie zapiekanki.
0 komentarze :
Prześlij komentarz