Gołąbki w sosie pomidorowym


Składniki, na około 20 sztuk:
1 kg mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki suszonego majeranku
średniej wielkości kapusta
1/2 l bulionu warzywnego
mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
sól
pieprz





Przygotowanie:
  • Z kapusty usunąć kłąb i umieścić ją w dużym garnku. Zalać wrzątkiem i podgotować   około 20 min na wolnym ogniu. 
  • Kapustę wyjąć z wrzątku, przestudzić a następnie rozebrać delikatnie liście, odcinając zgrubienia u jego nasady.
  •  W misce umieścić mięso, dodać posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą i jajka. Całość dokładnie wymieszać. Dodać zioła oraz sól i pieprz do smaku.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  • Przygotowany farsz nakładać łyżką na liście i zwinąć dość ściśle jak krokiety.
  • Gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam 2 naczyń) i zalać wcześniej przygotowanym bulionem.
  • Naczynie z gołąbkami przykryć i piec około 1 godziny do momentu, gdy kapusta zmięknie.
  • Po upieczeniu wywar z gołąbków przelać do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.
  • Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
  • Do farszu można także dodać ugotowany ryż.



 






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *