1 kg mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki suszonego majeranku
średniej wielkości kapusta
1/2 l bulionu warzywnego
mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Z kapusty usunąć kłąb i umieścić ją w dużym garnku. Zalać wrzątkiem i podgotować około 20 min na wolnym ogniu.
- Kapustę wyjąć z wrzątku, przestudzić a następnie rozebrać delikatnie liście, odcinając zgrubienia u jego nasady.
- W misce umieścić mięso, dodać posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą i jajka. Całość dokładnie wymieszać. Dodać zioła oraz sól i pieprz do smaku.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
- Przygotowany farsz nakładać łyżką na liście i zwinąć dość ściśle jak krokiety.
- Gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam 2 naczyń) i zalać wcześniej przygotowanym bulionem.
- Naczynie z gołąbkami przykryć i piec około 1 godziny do momentu, gdy kapusta zmięknie.
- Po upieczeniu wywar z gołąbków przelać do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.
- Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
- Do farszu można także dodać ugotowany ryż.
0 komentarze :
Prześlij komentarz