3 cebule
1 mała marchewka
1 dymka
3 łyżki masła
3 szklanki bulionu
1 gałązka tymianku
2 łyżki startego sera żółtego
2 kromki chleba
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Cebule oczyścić, podzielić na pół i pokroić w cienkie pióra. Dymkę i marchewkę pokroić na drobno.
- W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i udusić.
- Dodać marchewkę i dymkę, chwilę razem dusić a następnie zalać bulionem.
- Zupę gotować 10-15 minut.
- Dodać drobno posiekany tymianek i doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
- Na drobnych oczkach zetrzeć ser (odrobinę odłożyć do posypania zupy) i na papierze do pieczenia uformować z niego kółka. Chleb posmarować masłem i również umieścić w piekarniku.
- Chipsy i grzanki piec około 5 minut w ciepłym piekarniku.
- Zupę rozlać do kubeczków, posypać tartym serem i wstawić na 1-2 minuty do piekarnika.
- Podać z chipsem serowym i chrupiącymi grzankami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz