8 plastrów wędzonego łososia
1 łyżeczka bułki tartej
1 dymka
1 jajko
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka curry
1/2 papryczki chilli lub suszone płatki
skórka 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
listki mięty (posiekana łyżka)
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Łososia posiekać na jak najmniejsze kawałeczki.
- Do ryby dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku.
- Uformować płaskie kotleciki (ja dodatkowo wykrajałam je szklaneczką, aby miały jednakowy kształt), obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju około 1 minuty z każdej strony do zarumienienia.
- Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw i sosem (np. słodko - pikantnym).
Wygląda przepysznie ! :D
OdpowiedzUsuń