1 kg twarogu śmietankowego
100 ml śmietanki 30%
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1 opakowanie ciastek półsłodkich z czekoladą
2 łyżki masła
Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady
100 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Pokruszone ciasteczka zmielić z masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem a następnie ugnieść spód z ciasteczek dobrze dociskając do dna. Wstawić na parę minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i ziarenkami wanilli. Dodać mąkę, śmietanę i twaróg. Całość zmiksować na wolnych obrotach.
- Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.
- Masę serową wlać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika.
- Piec około 60 minut.
- Po upieczeniu i ostygnięciu udekorować polewą czekoladową i wiórkami czekoladowymi lub owocami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz