Sernik z czekoladą


Składniki:
1 kg twarogu śmietankowego
100 ml śmietanki 30%
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1 opakowanie ciastek półsłodkich z czekoladą
2 łyżki masła

Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady
100 ml śmietany  30%
2 łyżki masła






Przygotowanie:
  • Pokruszone ciasteczka zmielić z masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem a następnie ugnieść spód z ciasteczek dobrze dociskając do dna. Wstawić na parę minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Oddzielić białka od żółtek. 
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i ziarenkami wanilli. Dodać mąkę, śmietanę i twaróg. Całość zmiksować na wolnych obrotach.
  • Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.
  • Masę serową wlać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika.
  • Piec około 60 minut.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu udekorować polewą czekoladową i wiórkami czekoladowymi lub owocami.







0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *