2 udka z kurczaka
300 g wędzonego boczku
pęczek włoszczyzny
300 g grochu łuskanego
1 cebula
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 średnie ziemniaki
1 liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
plastry wędzonego boczku do dekoracji
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka z zimną wodą (około 2-2,5 litra) wrzucić udka, boczek oraz obraną włoszczyznę. Dodać cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Wywar gotować na wolnym ogniu, zbierając z powierzchni szumy.
- Podgotowane warzywa wyciągnąć z wywaru i wrzucić groch oraz pokrojone w kosteczkę surowe ziemniaki. Gotować około 30 minut.
- Mięso wyciągnąć z zupy i pokroić na drobno - wrzucić z powrotem razem z majerankiem i natką pietruszki. Dodać pokrojone w kosteczkę warzywa - marchewkę, pietruszkę i seler.
- Całość doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
- Podawać z plastrami podsmażonego na suchej patelni boczku.
- Ewentualnie jeśli zupa wyjdzie za gęsta można rozcieńczyć ją wodą.
0 komentarze :
Prześlij komentarz