Grochówka Dziadka Waldka


Składniki:
2 udka z kurczaka
300 g wędzonego boczku
pęczek włoszczyzny
300 g grochu łuskanego
1 cebula
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 średnie ziemniaki
1 liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
plastry wędzonego boczku do dekoracji
sól
pieprz






Przygotowanie: 
  • Do garnka z zimną wodą (około 2-2,5 litra) wrzucić udka, boczek oraz obraną włoszczyznę. Dodać cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Wywar gotować na wolnym ogniu, zbierając z powierzchni szumy.
  • Podgotowane warzywa wyciągnąć z wywaru i wrzucić groch oraz pokrojone w kosteczkę surowe ziemniaki. Gotować około 30 minut.
  • Mięso wyciągnąć z zupy i pokroić na drobno - wrzucić z powrotem razem z majerankiem i natką pietruszki. Dodać pokrojone w kosteczkę warzywa -  marchewkę, pietruszkę i seler.
  • Całość doprawić solą i pieprzem. Zagotować. 
  • Podawać z plastrami podsmażonego na suchej patelni boczku.
  • Ewentualnie jeśli zupa wyjdzie za gęsta można rozcieńczyć ją wodą.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *