3 udka z kurczaka
Glazura:
oliwa z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku
szczypta chilli
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować glazurę - wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
- Udka umyć, posolić i natrzeć glazurą. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Wyjęte udka podsmażyć na patelni do zarumienienia i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku około 50-60 minut.
- Pod koniec pieczenia zdjąć folię i przesmarować 2-3 razy resztą glazury do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.
0 komentarze :
Prześlij komentarz