Glazurowane udka z kurczaka


Składniki:
3 udka z kurczaka

Glazura:
oliwa z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku
szczypta chilli
sól
pieprz







Przygotowanie:
  • Przygotować glazurę - wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  • Udka umyć, posolić i natrzeć glazurą. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Wyjęte udka podsmażyć na patelni do zarumienienia i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku około 50-60 minut.
  • Pod koniec pieczenia zdjąć folię i przesmarować 2-3 razy resztą glazury do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *