Tagliatelle z mięsnymi klopsiki


Składniki, na 2 porcje:
300 g mięsa mielonego
1 marchewka
1 cebulka
1 łyżka posiekanego szczypiorku 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 mały koncentrat pomidorowy
50 ml 12% śmietany
2 łyżki mąki 
1 l warzywnego bulionu
250 g świeżego makaronu tagliatelle
sól
pieprz




Przygotowanie:
  • Do miski wrzucić mięso, posiekaną cebulę, szczypiorek i pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Następnie dodać jajko, bułkę tartą oraz natkę pietruszki. 
  • Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i uformować małe klopsiki.
  • Pulpeciki wrzucić do bulionu i gotować około 15 minut.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  • Gdy klopsiki będą gotowe, wyłowić je a do bulionu dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
  • Sos zagęścić mąką, dodać śmietany i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Klopsiki podać z makaronem oraz sosem.





 



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *