300 g mięsa mielonego
1 marchewka
1 cebulka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 mały koncentrat pomidorowy
50 ml 12% śmietany
2 łyżki mąki
1 l warzywnego bulionu
250 g świeżego makaronu tagliatelle
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wrzucić mięso, posiekaną cebulę, szczypiorek i pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Następnie dodać jajko, bułkę tartą oraz natkę pietruszki.
- Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i uformować małe klopsiki.
- Pulpeciki wrzucić do bulionu i gotować około 15 minut.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Gdy klopsiki będą gotowe, wyłowić je a do bulionu dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
- Sos zagęścić mąką, dodać śmietany i ewentualnie doprawić do smaku.
- Klopsiki podać z makaronem oraz sosem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz