1 filet z piersi kurczaka
1 cebula
1/2 papryczki chilli
1/2 pęczka szczypiorku
4 grzyby mun
kawałek imbiru
puszka mleczka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
250 ml wody
szczypta kurkumy
sól
pieprz
papryka zielona i czerwona do dekoracji
Przygotowanie:
- Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucić posiekaną cebulę, szczypiorek, chili i starty na tarce imbir. Chwilkę razem podsmażyć. Dodać grzyby mun (użyłam suszonych paseczków).
- Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka oraz mleczko kokosowe. Całość zamieszać. Dodać szklankę wody, sok z cytryny oraz kurkumę. Gotować około 10-15 min na wolnym ogniu.
- Zupę doprawić do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem.
- Przed podaniem udekorować paseczkami kolorowej papryki i szczypiorkiem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz