Tarta z jabłkami


Składniki:
ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżek zimnej wody

słoik uprażonych jabłek
cukier puder do dekoracji










Przygotowanie:
  • Pokrojone w kosteczkę masło zagnieść z mąką i jajkiem. Dodać cukier puder i sól. Dodać wody i wyrobić wszystkie składniki na gładką masę. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około 15-20 min. 
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  • Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia (co ułatwi jej późniejsze wyciąganie) i umieścić w nim ciasto, dociskając brzegi. Nadmiar wystającego ciasta ponad foremkę usunąć. 
  • Ciasto lekko podpiec przez 5 minut.
  • Po ostudzeniu umieścić na nim uprażone wcześniej jabłka (przepis znajdziesz tu: http://abcsmaku.blogspot.com/2013/09/prazone-jabka-z-cynamonem.html )
  • Wierzch tarty ozdobić pozostałym ciastem - cienkie paseczki układamy naprzemiennie, tworząc kratkę.
  • Tartę piec około 20-25 minut do zarumienia się ciasta.
  • Po ostygnięciu wierzch posypujemy cukrem pudrem.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *