ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżek zimnej wody
słoik uprażonych jabłek
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Pokrojone w kosteczkę masło zagnieść z mąką i jajkiem. Dodać cukier puder i sól. Dodać wody i wyrobić wszystkie składniki na gładką masę. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około 15-20 min.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia (co ułatwi jej późniejsze wyciąganie) i umieścić w nim ciasto, dociskając brzegi. Nadmiar wystającego ciasta ponad foremkę usunąć.
- Ciasto lekko podpiec przez 5 minut.
- Po ostudzeniu umieścić na nim uprażone wcześniej jabłka (przepis znajdziesz tu: http://abcsmaku.blogspot.com/2013/09/prazone-jabka-z-cynamonem.html )
- Wierzch tarty ozdobić pozostałym ciastem - cienkie paseczki układamy naprzemiennie, tworząc kratkę.
- Tartę piec około 20-25 minut do zarumienia się ciasta.
- Po ostygnięciu wierzch posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz