200 g ryżu (najlepiej arborio)
1 cebula
2 ząbki czosnku
8-10 grzybów (użyłam podgrzybków)
3/4 l bulionu grzybowego
2 kieliszki wytrawnego białego wina
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
pietruszka
2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej a następnie podsmażyć na maśle i oliwie.
- Dorzucić pokrojone grzyby. Całość podsmażyć.
- Dodać ryż. Dokładnie wymieszać, by wszystkie ziarenka obkleiły się tłuszczem.Wlać wino i lekko odparować (około 2-3 minuty).
- Dodać chochlę bulionu, zamieszać, zagotować na wolnym ogniu. Bulion uzupełniać porcjami co kilka minut.
- Risotto jest gotowe, gdy wchłonie cały bulion.
- Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz dodać parmezan (ewentualnie dodatkową łyżkę masła).
- Podawać z posiekaną natką pietruszki.
0 komentarze :
Prześlij komentarz