500 g twarogu śmietankowego (np. President)
2 jajka
5 łyżek cukru pudru
50 ml śmietanki 36%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
laska wanilii
1/3 opakowania ciastek digestive
1 łyżka masła
jagody w syropie
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Pokruszone ciasteczka zmielić z masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Foremkę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich wsypać ciasteczka, dociskając łyżeczką.
- Twaróg zmieszać ze śmietanką i mąką. Dodać żółtka utarte z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodawać do masy serowej.
- Masę umieścić na ciasteczkowym spodzie i wstawić do piekarnika, jednocześnie zmniejszając temperaturę do 120 stopni.
- Piec około 25-30 minut.
- Schłodzone serniczki udekorować jagodami (ja użyłam jagód z syropu) lub innymi owocami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz