Lasagne


Składniki:
1 kg mielonego mięsa
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 kg pieczarek
2 puszki pomidorów w zalewie
słoik groszku z marchewką
makaron lasagne (ilość płatów zależy od ilości warstw)
2 kulki sera mozzarella
1/2 kg zółtego sera
2 łyżki oliwy 
sól
pieprz
cukier
cynamon
świeże bądź suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek)

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso. Dusimy na małym ogniu, aż mięso nie będzie surowe. 
  • Do mięsa dodajemy pokrojone w plasterki umyte i obrane pieczarki. Chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy pomidory z puszki. Doprawimy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną cynamonu.
  • Na koniec do sosu wrzucamy odsączony z zalewy groszek z marchewką i ulubione zioła.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
  • Na tarce ścieramy zółty ser.
  • Płaty makaronu podgotowujemy 2-3 minuty w osolonej gotującej się wodzie, aż będzie lekko elastyczny (ja wrzucam do wrzątku po 3 płaty - tyle wykorzystuję na warstwę).
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlewam odrobinę sosu pomidorowego, aby makaron nie przywarł do dna. 
  • Pierwsza warstwa makaronu i od razu do wrzątku wrzucam kolejne 3 płaty. 
  • W między czasie na makaronie umieszczam sos oraz całość posypuję startym serem.
  • Makaron, sos oraz ser układamy warstwami do wyczerpania składników.
  • Wierzch lasagne posypujemy zółtym serem oraz pokrojonym w plasterki serem mozzarella i umieszczamy w piekarniku.
  • Lasagne zapiekamy około 45 minut pod przykryciem.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *