1 kg mielonego mięsa
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 kg pieczarek
2 puszki pomidorów w zalewie
słoik groszku z marchewką
makaron lasagne (ilość płatów zależy od ilości warstw)
2 kulki sera mozzarella
1/2 kg zółtego sera
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier
cynamon
świeże bądź suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek)
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso. Dusimy na małym ogniu, aż mięso nie będzie surowe.
- Do mięsa dodajemy pokrojone w plasterki umyte i obrane pieczarki. Chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy pomidory z puszki. Doprawimy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną cynamonu.
- Na koniec do sosu wrzucamy odsączony z zalewy groszek z marchewką i ulubione zioła.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Na tarce ścieramy zółty ser.
- Płaty makaronu podgotowujemy 2-3 minuty w osolonej gotującej się wodzie, aż będzie lekko elastyczny (ja wrzucam do wrzątku po 3 płaty - tyle wykorzystuję na warstwę).
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewam odrobinę sosu pomidorowego, aby makaron nie przywarł do dna.
- Pierwsza warstwa makaronu i od razu do wrzątku wrzucam kolejne 3 płaty.
- W między czasie na makaronie umieszczam sos oraz całość posypuję startym serem.
- Makaron, sos oraz ser układamy warstwami do wyczerpania składników.
- Wierzch lasagne posypujemy zółtym serem oraz pokrojonym w plasterki serem mozzarella i umieszczamy w piekarniku.
- Lasagne zapiekamy około 45 minut pod przykryciem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz