3-4 papryki
350 g mięsa mielonego
1 cebula
3-4 pieczarki
1 ząbek czosnku
1 szklanka mrożonej włoszczyzny
2 łyżki zielonego groszku
1/2 papryczki chilli
natka pietruszki
odrobina wytrawnego białego wina
zółty ser
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Papryki umyć, przeciąć w poprzek i oczyścić.
- Przygotować farsz - na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso i poddusić. Dolać odrobinę białego wina - wzbogaci ono smak potrawy.
- Pieczarki posiekać i dodać do mięsa razem z włoszczyzną i groszkiem. Gotować na wolnym ogniu aż całość zmięknie.
- Nadzienie doprawić solą, pieprzem i chilli.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i całość przemieszać.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Papryki nadziewamy mięsnym farszem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie delikatnie zalewamy wodą lub bulionem do 3/4 wysokości papryk.
- Pieczemy około 30-40 minut pod przykryciem. Pod koniec pieczenia papryki odkrywamy, posypujemy drobnostartym serem i zapiekamy 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
Cudowne !
OdpowiedzUsuńFollow me !
http://instagram.com/yummyrecipesblog